Datum: 26.04.2024

O víkendu foťte rostliny i ptáky! Soutěžíme v celosvětově největší výzvě pozorování městské přírody

Více než 675 měst na sedmi kontinentech, z toho šest v České republice, se utká v globální soutěži pozorování městské přírody City Nature Challenge (CNC). Praha, Brno, Uherskohradišťsko, České Budějovice, Ostrava a Veselsko tak vyzývají všechny milovníky přírody, fanoušky vědy a lidi všech věkových kategorií i vzdělání, aby od pátku 26. dubna do pondělí 29. dubna fotili volně žijící rostliny, živočichy a houby ve svém okolí a svá pozorování nahrávali do bezplatné aplikace iNaturalist. Od úterý 30. dubna do neděle 5. května bude online komunita upřesňovat identifikaci druhů a v pondělí 6. května bude vyhlášen celkový počet pozorování a nejzajímavějších snímků ze všech koutů planety. Pozorovat přírodu bude možné jednotlivě i společně, čeští organizátoři připravili řadu akcí pro veřejnost od přírodovědných vycházek, tematických přednášek, fotografický kurz až po noční pozorování hmyzu.

Foto: Zdeněk Rosenthaler

Příroda je všude kolem nás, ve městech, v parcích i na našich zahradách. Vzhledem k tomu, že se lidská populace stále více soustřeďuje ve městech, je důležitější než kdy jindy dokumentovat rozmanitost městské přírody a přičinit se o její ochranu. Ve výzvě City Nature Challenge k tomu může přispět úplně každý. „Je to úplně jednoduché. Vyrazte do parku, na louku, kamkoli do svého okolí a foťte vše, co roste, běhá, létá, plave nebo se plazí. Svá pozorování pak nahrajte do aplikace iNaturalist, buď rovnou v mobilu, nebo na webu," říká koordinátorka výzvy v Českých Budějovicích Daniela Procházková z Biologického centra Akademie věd ČR. Velkou výhodou aplikace iNaturalist je, že velmi spolehlivě navrhuje, o jaký druh živočicha, rostliny nebo houby se jedná, takže její uživatelé nemusí mít žádné velké přírodovědné znalosti a přiučí se něco nového.

Záznamy pozorování přírody využívají vědci po celém světě pro nejrůznější účely. V roce 2023 bylo publikováno 890 vědeckých článků využívajících data z platformy iNaturalist, od studie o včelách v městském prostředí až po revizi globální biogeografie rostlin. Tato data pomáhají odborníkům vytvářet rozhodnutí v oblasti ochrany přírody, která lidem umožňují koexistovat s přírodou kolem nich a vnímat se jako její součást, nikoli mimo ni.

Výzvu City Nature Challenge globálně koordinují Kalifornská akademie věd v San Francisku a Přírodovědné muzeum v Los Angeles od roku 2016. Do loňské čtyřdenní výzvy se zapojilo více než 66 000 lidí ve více než 450 městech po celém světě, kteří do systému iNaturalist zaznamenali více než 1,87 milionu pozorování. Pro letošní ročník je pozoruhodné, že počet zúčastněných měst vzrostl z loňských 450 na více než 675, což je jeden z největších skoků v historii CNC. Tento výrazný nárůst je výsledkem sítě organizátorů v Indii, kteří do celosvětového úsilí přinášejí 206 nových projektů.

Také v České republice se letos počet zapojených měst rozrostl o nová dvě místa - Ostravu a Veselsko. Opakovaně se účastní Brno, Uherské Hradiště, České Budějovice a Praha, která je matadorem a horkým favoritem soutěže umisťujícím se každoročně mezi 20 nejlepšími městy světa co do počtu zaznamenaných pozorování.

 

Foto: Ludmila Oliveira

 

Pozorujte přírodu s odborníky

Národní muzeum, organizátor projektu v Praze, pořádá již tradičně Víkend otevřených dveří běžně nepřístupného areálu Kroužkovací stanice. Pro návštěvníky jsou připraveny ukázky kroužkování ptáků, ornitologická exkurze v Hostivařském lesoparku a množství aktivit o městské přírodě pro malé i velké zájemce. Novinkou letošního pražského ročníku jsou kurzy fotografování městské přírody se zoologem Vítem Lukášem, které proběhnou pro přihlášené v Královské oboře Stromovka.

Na sobotu a neděli 27.–28. 4. 2024 vždy od 10:00 připravilo Moravské zemské muzeum botanicko-entomologickou exkurzi na Kamenném vrchu a exkurzi na mechy do Soběšických lesů. Co v Brně roste, kvete a žije lze samozřejmě poznat i v samotném centru, a to na Špilberku spolu s odborníky ze Střediska environmentální výchovy Hlídka. Od 9:00 do 13:00 budou v okolí sídla Hlídky připraveny poznávací, tvořivé a pohybové aktivity na téma příroda, ptáci a hmyz. Zároveň se ve stejném čase bude za doprovodu odborníků pozorovat vše živé napříč celým parkem pod hradem Špilberk.

Jihočeský organizátor, Biologické centrum Akademie věd ČR, uspořádá zcela poprvé v Českých Budějovicích večerní pozorování hmyzu na světelném lapači. Na Hmyzí noc můžete vyrazit do vědeckého kampusu na Branišovské ulici v pátek 26. dubna od 20 do 22 hodin. I za denního světla se v kampusu dozvíte spoustu zajímavostí o přírodě a o biologickém bádání při příležitosti Dne Země, který se koná od 8 do 16 hodin. S odborníky na rostliny a hmyz pak můžete rozšiřovat svá pozorování na botanicko-entomologické vycházce k Vrbenským rybníkům v sobotu od 9 do 12 hodin. 

Hlavním koordinátorem projektu pro Ostravu, která je letošním nováčkem, je Ostravské muzeum. To si i s partnerskými organizacemi připravilo pro účastníky bohatý program. Expedice do „městské divočiny“ startuje pod vedením Vysoké školy báňské – Technické univerzity již v pátek 26. dubna od 16 hodin. V sobotu 27. dubna můžete již od brzkého rána zjistit Kdo to zpívá? s odborníky ze Slezské ornitologické společnosti a od 10 hodin na vás budou čekat v ZOO Ostrava, kde můžete prozkoumat rozmanitost tamější přírody. Odpoledne se od 14 hodin můžete s odbornými pracovníky muzea vypravit za přírodními krásami haldy Emy a pozorování zakončí botanická exkurze po městských parcích v neděli opět od 14 hodin. Podrobnosti k aktivitám naleznete na: https://ova.citynaturechallenge.cz/

Veselsko se zapojuje do projektu letos poprvé. Partnersky jej zaštiťuje Ústav geoniky AV ČR a Vzdělávací a informační středisko Bílé Karpaty. Připraveny jsou tematické přednášky a exkurze pro základní školy na Veselsku. Otevřen bude i Dům přírody Bílých Karpat, který byl pro veřejnost slavnostně uveden do provozu v sobotu 16. března 2024.

 

Webová stránka City Nature Challenge Česká republika https://citynaturechallenge.cz/

Globální webová stránka: https://citynaturechallenge.org/ 

Aplikace iNaturalist: https://www.inaturalist.org/

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav půdní biologie a biogeochemie
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA