Datum: 21.09.2023

Karel Tajovský byl zvolen čestným členem Mezinárodní společnosti pro myriapodologii

Valné shromáždění Mezinárodní společnosti pro myriapodologii (International Society for Myriapodology, tradičně uváděno rovněž jako Centre International de Myriapodology - CIM) zvolilo v srpnu letošního roku během 19. mezinárodního myriapodologického kongresu v Bogotě v Kolumbii Karla Tajovského, pracovníka Ústavu půdní biologie a biogeochemie, jako čestného člena této celosvětové společnosti.

CIM (https://www.myriapodology.org/) založené v roce 1968 sdružuje celosvětově myriapodology, tj. specialisty věnující se studiu myriapodních členovců, k nimž patří Pauropoda – drobnušky, Symphyla – stonoženky, Diplopoda – mnohonožky a Chilopoda – stonožky. CIM spolu s odborníky na Onychophora – drápkovce v pravidelných intervalech pořádá setkání v rámci celosvětových kongresů. V současné době registruje přes 100 aktivních členů.

K dříve nominovaným 13 čestným členům byly v Bogotě vedle Karla Tajovského jako další zvoleny Megan Short (Deakin University School of Life and Environmental Sciences, Victoria, Austrálie) a Karin Voigtländer (Senckenberg Museum of Natural History, Görlitz, Německo).

Karel Tajovský je dlouholetým členem CIM, v letech 2002 až 2011 pracoval také v jeho výkonném výboru. Na domácí půdě vedle výzkumu mnohonožek a stonožek inicioval a aktivně se podílel na organizaci domácích akcí v tomto oboru (Česko-slovenské myriapodologické semináře v r. 2000, 2006, 2010 a 2015) ale i mezinárodních konferencí (Central European Workshop on Soil Zoology v letech 1997-2019) a rovněž spoluorganizoval jeden z hlavních kongresů CIM (16th International Confress of Myriapodology) v Olomouci v roce 2014.

Karel Tajovský s modelem mnohonožky plochule křehké (Polydesmus complanatus) v expozicích Pevnosti poznání, centra popularizace UP Olomouc.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav půdní biologie a biogeochemie
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA