Datum: 07.07.2023

Dvanácté sympozium o suchozemských stejnonožcích

Suchozemští stejnonožci (v zoologickém systému podřád Oniscidea), jako jedna z mála skupin jinak téměř výhradně vodních korýšů (Crustacea), se významně přizpůsobili životu na souši. Jejich specifické adaptace k suchozemskému životu, biologie, ekologické nároky spolu s jejich významem v rozkladných a půdotvorných procesech, stejně jako jejich bioindikační význam včetně např. schopnosti ukládat ve svém těle těžké kovy přitahují po léta pozornost specialistů v biologii, ekologii i toxikologii.

Na snímku Armadillidium vulgare. Foto J. Havelka

V pořadí již dvanácté mezinárodní sympozium věnované suchozemským stejnonožcům pod názvem 12th International Symposium on Terrestrial Isopod Biology (https://12istib.com/) se uskuteční ve dnech 9. až 12. července 2023 v prostorách přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Organizačně akci zajišťují specialisté na tuto skupinu půdních bezobratlých živočichů z přírodovědecké fakulty UP Olomouc a Ústavu půdní biologie a biogeochemie Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích. Během tohoto setkání, kterého se účastní 33 isopodologů z 11 zemí světa zazní přednášky a budou prezentována posterová sdělení, která se dotýkají genetiky těchto živočichů, jejich výskytu a změn v rozšíření v lokálních i celosvětovém měřítku. Nové poznatky z morfologických a ekologických studií doplňují novinky výzkumu projevů jejich chování, za povšimnutí stojí i studia vlivu mikroplastů na biologické parametry těchto živočichů.

 

Zdánlivě uniformní skupina drobných (u našich zástupců do 2 cm) živočichů se zploštělým tělem zahrnuje morfologicky i barevně zajímavé druhy. Na snímcích ze shora Oniscus asellus, Protracheoniscus politus, Trachelipus ratzeburgii. Foto:  F. Trnka

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav půdní biologie a biogeochemie
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA