Datum: 17.03.2023

Václav Pižl převzal medaili G. J. Mendela

Čestnou oborovou medaili Gregora Johanna Mendela za zásluhy v biologických vědách obdržel Václav Pižl z Ústavu půdní biologie a biogeochemie BC AV ČR. Ocenění si převzal z rukou předsedkyně Akademie věd ČR Evy Zažímalové 8. března v pražské vile Lanna.

Na snímku Václav Pižl (uprostřed) s předsedkyní AV ČR Evou Zažímalovou a místopředsedou Zdeňkem Havlasem. Foto: Jana Plavec

Václav Pižl se řadí k nejvýznačnějším českým zoologům, jeho výsledky mají vysokou citační odezvu. Od počátku kariéry se specializuje na žížalovité, postupně zájem rozšířil i na půdně biologické a ekologické otázky. Zabývá se mimo jiné i interakcí žížal a půdních mikroorganismů a jejich úlohou v ekosystémech. Od roku 2022 působí jako předseda České zoologické společnosti.

„Teprve ve druhé polovině minulého století se společnost začala zabývat žížalami jako významnými ekosystémovými inženýry. Václav Pižl patří ke generaci, která se podílela na pochopení, co všechno pro nás žížaly dělají,“ zdůraznil ředitel laureátova domovského ústavu Jan Frouz úlohu oceněného vědce pro porozumění role těchto živočichů v ekosystémech. Zároveň zmínil jeho záviděníhodnou všestrannost. Biolog je totiž rovněž například velkým znalcem hub.

Václav Pižl neopomněl poděkovat svému vědeckému „otci“ a prvnímu řediteli tehdejšího Ústavu půdní biologie ČSAV Josefu Ruskovi, který jeho zájem k žížalám upoutal, i Akademii věd, v níž působí celý vědecký život. „Můj dík patří i manželce – podobně jako i Akademie věd mi umožnila, abych se zabýval něčím, co mě zajímá a baví.“

 

Zdroj: AV ČR Za zásadní formování svých oborů převzali čtyři vědci čestné oborové medaile

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav půdní biologie a biogeochemie
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA