Datum: 26.05.2022

Časopis Živa ocenil autory z Biologického centra AV ČR

Redakce přírodovědného časopisu Živa a redakční rada ocenily nejlepší články a autory za roky 2020 a 2021. Mezi oceněnými nechyběli ani pracovníci z Biologického centra AV ČR - Miloslav Jirků a Miloslav Šimek. Časopis Živa, který popularizuje biologické obory, založil Jan Evangelista Purkyně v padesátých letech devatenáctého století. Nyní vychází v Nakladatelství Academia. Ceny udělují v pěti kategoriích a vyhlašují se od roku 1997.

Miloslav Jirků z Parazitologického ústavu BC AV ČR získal Purkyňovu cenu za rok 2021, která se uděluje za popularizaci biologických věd autorovi nejlepšího článku ve věkové kategorii od 30 let. Oceněn byl za článek Prvotní hřích lidstva: extinkce megafauny. Miloslav Jirků je zároveň spoluautorem dalšího oceněného příspěvku Osud vojenských prostorů: krajiny protékající mezi prsty, jehož hlavní autorkou je Daria Jirků z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a která si odnesla Cenu Vojena Ložka za rok 2020 pro autory ve věku do 25 let.

Čestnou cenu za rok 2021 získal Miloslav Šimek z Ústavu půdní biologie BC AV ČR. Toto zvláštní ocenění časopisu Živa se uděluje za popularizaci biologických věd, která obsahově i rozsahem přesahuje rámec jednotlivých publikovaných článků, jako tomu bylo u  Šimkova desetidílného seriálu Živá půda.

Ceny byly předány v pondělí 23. května 2022 na slavnostním ceremoniálu ve vile Lanna v Praze. Více o cenách na web Akademie věd ČR. 

 

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav půdní biologie a biogeochemie
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA