Datum: 01.03.2022

Osmý ročník soutěže Šumavská mozkovka 2021 má vítěze

Shodný počet 136 hlasů získaly články Jiřího Tůmy z Biologického centra AV ČR s názvem „Mravenci jako lesní farmáři. Pasou dobytek, používají desinfekci a umí i kompostovat!“ a Josefa Štemberka s názvem „Jak z mraků vyrobit miliony? Jak jsme počítali návštěvníky v Národním parku Šumava“.

„Letošní ročník soutěže byl od počátku hlasování velmi vyrovnaný. Nakonec odskočily od ostatních články Josefa Štemberka, popisující postup při počítání návštěvnosti Národního parku Šumava a Jiřího Tůmy představující život některých mravenčích druhů. Oba články se až do samotného závěru hlasování přetahovaly o každý došlý hlas. To, že nakonec získají stejný počet hlasů, nečekal nikdo, avšak ukazuje to na vysokou kvalitu soutěže a vyrovnanost autorů,“ shrnuje ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Celkově v letošním ročníku soutěže hlasovalo 381 čtenářů, což je skoro o stovku více hlasů, než kolik jich dorazilo loni. „Přiznám se, že mne překvapilo, že téma výzkumu návštěvníků zaujalo stejně lidí jako opravdu přehršel zajímavostí ze života mravenců. Jsem rád, že se mi v mém článku podařilo přiblížit metody práce při počítání návštěvníků v Národním parku Šumava a tím i svoji práci více lidem,“ sdělil vítěz osmého ročníku Šumavské mozkovky Josef Štemberk, který pracuje na Správě Národního parku Šumava již 22 let.

Celý článek najdete na:

Šumavská mozkovna_osmý ročník

Články k přečtení

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav půdní biologie a biogeochemie
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA