Datum: 15.02.2022

Živá půda - praktický manuál - znovu na scéně

V populárně naučném časopisu Živa vydávaném nakladatelstvím Academia vychází v prvním čísle letošního ročníku recenze od Doc. Ladislava Mika, která komentuje, přibližuje a zároveň vyzdvihuje potřebnost takových publikací, jakou je právě Živá půda – praktický manuál autorského kolektivu pod vedením Miloslava Šimka z Ústavu půdní biologie Biologického centra AV ČR.

Živá půda - praktický manuál byl vydán v nakladatelství Academia v návaznosti na jedinečnou publikaci Živá půda kolektivu autorů vedeného prof. Miloslavem Šimkem a rovněž série článků, které v uplynulé době vyšly v časopise Živa.

O zájmu o problematiku spojenou s půdní biologií a ekologií a rovněž o všechny praktické aspekty spojené s využíváním půd, půdního fondu a hospodařením na půdách u nás svědčí i skutečnost, že výchozí náklad obou zmiňovaných knih vydaných nakladatelstvím Academia je aktuálně rozebrán! Nezbývá než doufat, že nakladatelství Academia najde další prostředky k dotisku těchto skutečně žádaných publikací.

Můžeme jen zopakovat přímo slova Ladislava Mika z recenze v Živě:

„V každém případě zájemci, ale i zemědělci, všichni, kdo řídí a přeměňují krajinu, odborníci a učitelé dostávají v praktickém manuálu do ruky názornou publikaci, v níž se lze dobře orientovat, která poskytuje všechny základní informace a je plná doporučení k problému degradace a ztráty půd a jejich ekosystémových funkcí, které jsou dnes vnímány jako jeden z nejzásadnějších environmentálních problémů celé planety. Zbývá doufat, že pomůže rozšířit obzory i nespecialistům účastnícím se veřejných diskuzí a přispěje k obecnému povědomí o komplexnosti a zranitelnosti půdního prostředí, ale i ke správným, odborně podloženým řešením a jejich širokému akceptování společností. Takto postavená publikace by mohla přispět i k rekrutování většího počtu zájemců o tolik zásadní, a přesto u nás stále kapacitně nedostatečně pokrytou oblast vědy.“

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav půdní biologie a biogeochemie
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA