Datum: 19.01.2021

Půdní biologové v dokumentu o tající Arktidě na ČT2

Oteplování planety Země je nejvíc patrné v polárních oblastech. Potvrzuje to i unikátní výzkum české vědecké výpravy na Špicberkách, které se zúčastnili i půdní biologové z Biologického centra AV ČR. Expedici zachytil režisér Zdeněk Zvonka v dokumentu Čeští vědci v tající Arktidě, který bude mít premiéru 26. ledna na ČT2.

Dokument Zdenka Zvonka sleduje skupinu vědců, kteří se věnují zkoumání polárních oblastí na Špicberkách. Cílem dokumentu je představit divákům jejich výzkum se zaměřením na problematiku globálního oteplování a další změny, kterými lidé negativně ovlivňují přírodu kolem sebe a alespoň trochu rozptýlit fámy, které o tomto tématu mezi laickou veřejností panují.

Režisér se v nádherných scenériích drsné arktické krajiny zamýšlí společně s vědci nad tím, jakou má lidstvo jako celek úlohu na planetě a co nás možná čeká či nečeká v blízké budoucnosti, kdy zmizí nejenom člověkem neposkvrněná místa v přírodě, ale rapidně ubude voda v krajině a vymřou celé zvířecí druhy.

V našem současném období je prý rychlost mizení druhů 1000 x 10000 vyšší než v minulosti. Na Špicberkách si obzvlášť uvědomíme, že příroda je zásobárnou nejrůznějších materiálních služeb a zdrojů, bez nichž se nemůžeme obejít, a zároveň, že příroda je velmi vážně ohrožena rozpínavou lidskou civilizací a že je nutné ji chránit. Ale zároveň nezastavit lidský pokrok a najít takové metody, které podpoří trvale udržitelný život na naší planetě.

 

Zdroj: Česká televize: Čeští vědci v tající Arktidě

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav půdní biologie a biogeochemie
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA