Datum: 18.12.2020

Zvěř, kterou každý potkal, ale nikdo neviděl

Popularizační článek o želvuškách od Michaly Bryndové z Ústavu půdní biologie BC AV ČR se utká v soutěži "Šumavská mozkovka" o nejlepší popularizační článek představující nové poznatky o šumavské přírodě. Soutěž se koná již po sedmé a pořádá ji Správa NP Šumava. Hlasovat může jakýkoli čtenář do 7. února 2021.

Ve svém článku "Želvušky, neviditelné šampionky v přežívání – Vyprávění o zvěři, kterou každý na Šumavě potkal, ale nikdo neviděl"  Michala Bryndová představuje tyto mikroskopické živočichy a také popisuje, co želvušky vypovídají o stavu půd na Šumavě. Dozvíte se nejen o jejich úžasných schopnostech ve stavu kryptobiózy, ale také jak želvušky zareagovaly na kůrovcovou kalamitu a mnoho dalších zajímavostí. Pokud vás například zajímá, kdy nejraději želvušky rozjíždějí párty a jaké mají sklony k obezitě, pusťe se do čtení.

V soutěži se o přízeň hlasujících uchází 5 článků vědců, zabývajících se různými tématy výzkumu Šumavy. Hlasovat můžete na webu Šumavská Mozkovka 2020. Uzávěrka hlasování je 7. února 2021.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav půdní biologie a biogeochemie
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA