Datum: 21.10.2020

Vědci zkoumají půdu na spáleništích. Zjišťují jak půda fixuje uhlík

V národním parku České Švýcarsko zkoumají vědci z Biologického centra AV ČR vliv půdních organizmů na ukládání nebo uvolňování uhlíku. Zaměřují se přitom na spáleniště, která jsou na uhlík velmi bohatá.

Vzorky se odebíraly na 32 spáleništích různého stáří, od nedávných požárních ploch až po lokality, kde hořelo před více než 100 lety.

„Studujeme především vliv organismů na rozklad opadu a na návaznost mezi rozkladem a ukládáním uhlíku do půdy," říká vedoucí výzkumu, Miloslav Devetter z Ústavu půdní biologie BC AV ČR. 

Kromě toho, že výzkum pomůže určit, jaký vliv mají obyvatelé půdy na vázání uhlíku, který se z atmosféry díky fotosyntéze ukládá zpátky do půdy, potřebují vědci zjistit, jak do půdy uložit co nejvíce uhlíku, aby neškodil v atmosféře. "Jde o to, udržet les v co nejpřirozenějším stavu, protože takový les uvolňuje uhlíku do atmosféry nejméně, respektive ho nejvíc fixuje,“ vysvětluje Miloslav Devetter.

Průzkum se neomezuje pouze na národní park České Švýcarsko, vědecký tým bude v příštím roce zkoumat např. také půdu ve vybraných lesích Severní Ameriky, konkrétně v Minnesotě, kde jsou lesy svým charakterem srovnatelné s Českým Švýcarskem. Odběry vzorků se pak budou opakovat i v Českém Švýcarsku na jaře příštího roku.

Výzkum může v budoucnu mimo jiné napomoci předpovídání vlivu lesních požárů na schopnost lesní půdy vázat atmosférický uhlík.

 

Zdroj: Český rozhlas a Národní park České Śvýcarsko, Foto: Daniela Pilařová, Český rozhlas

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav půdní biologie a biogeochemie
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA