Datum: 19.06.2020

O ohrožené půdě, odhalování koronaviru a pilných včelách

Zdravá půda je fascinujícím světem plným nejrůznějších mikroorganismů a živočichů. Je důležitá nejen pro pěstování plodin, ale také pro udržení vody v krajině. Jenže intenzivní zemědělskou činností a čím dál rozsáhlejší výstavbou dálnic, velkoskladů a lidských sídel ji nenávratně ničíme. O nejnovějších výzkumech půdy si přečtete titulním článku nového čísla časopisu Akademie věd ČR: A / Věda a výzkum.

Na každém metru čtverečním plochy pole, louky či lesa se v půdě do hloubky několika desítek centimetrů vyskytují biliardy bakterií a dalších mikroorganismů, miliony až miliardy metrů mikroskopických houbových vláken a desítky až stovky žížal (a stejné množství dalších drobných živočichů). Živá složka je základní charakteristikou půdy.

„Půdu definujeme různým způsobem. Samozřejmě víme a poznáme, co je plně funkční půda. Ale kdy vlastně můžeme hovořit o půdě poté, co skálu pokryje vrstvička něčeho živého? Spíše umíme přesně říct, co půda není – ani kámen, ani písek – protože v nich chybí život,“ říká v hlavním článku o půdě Miloslav Šimek z Biologického centra AV ČR.

Nové číslo akademického časopisu A / Věda a výzkum je dostupné zdarma on-line v pohodlné listovací verzi 2/2020 nebo ke stažení v PDF (2/2020 (verze ke stažení).

 

Poslechněte si také nový podcast: Půda a dobrodružství světa žížal (dostupné i na Spotify)

Jak rafinovaně loví své oběti masožravé houby? Jak přežívají žížaly v ledovcích i jeskyních? A vyhrává souboj pod mikroskopem půdního vědce želvuška, nebo hlístice? O tom hovoří v podcastu z cyklu Věda na doma Miloslav Devetter z Ústavu půdní biologie Biologického centra AV ČR.

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav půdní biologie a biogeochemie
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA