Datum: 28.02.2020

Půdní biologové spolupracovali na televizních dokumentech

Na vzniku dvou dokumentárních filmů o životě v půdě se podíleli pracovníci Ústavu půdní biologie BC AV ČR. Jedná se o dokument Geoderma a jeho volné pokračování Nech půdu žít. Oba filmy budou vysílány v těchto dnech v České televizi na programu ČT2, později budou přístupné také on-line z iVysílání ČT.

GEODERMA – živý plášť planety Země

Půda provází život na Zemi a člověk by na této planetě bez ní nemohl existovat. Vzácná nebo obyčejná, živá či neživá, ztrácená a nenahraditelná. Co dnes vlastně o půdě víme? A jak s tímto poznáním nakládáme? Jak se člověk stará o pokožku naší matky Země, o geodermu? Zásadním činitelem, který půdu spoluvytváří, je život. Blízko nás v půdě žijí statisíce druhů organismů nejrůznějších tvarů a velikostí. Přesto je pořádně téměř nikdo neviděl. A právě do pozoruhodného mikrosvěta půdy a půdních organismů zavede diváky tento dokument.

Vysílá se na ČT2 v pátek 28.2. v 19 hodin a v pondělí 2.3. v 5:30. Více na webových stránkách ČT.

Nech půdu žít

Nejsou vidět, ale zastávají obrovskou práci. Armáda drobných živočichů umí o půdu pečovat lépe než člověk. Chraňme je, pomáhají řešit zásadní výživu lidstva i klimatické změny. Dokument Nech půdu žít poutavým způsobem seznamuje širokou veřejnost s nezastupitelnou rolí půdních organismů na tvorbě půdních agregátů, a tím i na utváření vlastností půdy. Připomíná význam žížal a způsoby navracení organické hmoty do půdy. Překvapuje sdělením o „obchodování“ mezi kořeny rostlin a mikroby. Objasňuje podmínky šíření pancířníků, chvostoskoků, mnohonožek, stonožek a dalších zástupců edafonu.

Oběma dokumenty provází půdní biolog, osvědčený vypravěč doc. RNDr. Ladislav Miko, Ph.D.

Vysílá se na ČT2 v sobotu 29.2. v 18 15, v pondělí 2.3. v 11:50 a ve čtvrtek 5.3. ve 13:15. Více na webových stránkách ČT.

 

Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav půdní biologie a biogeochemie
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA