Datum: 12.10.2017

Klienti Arpidy si vypěstovali za pomoci vědců vlastní brambory

Již druhým rokem spolupracují vědci z Ústavu půdní biologie Biologického centra AV ČR a Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity s Centrem pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením ARPIDA (CA) v Českých Budějovicích. V rámci Sociálně terapeutických dílen CA (STD), jejichž cílem je podpora rozvoje pracovních dovedností a běžného způsobu života dospělých osob se zdravotním postižením, pomohli vědci klientům Arpidy vypěstovat vlastní brambory.

Vědecká pracoviště poskytla hlízy domácích odrůd brambor, pěstební nádoby, odborné vedení při pěstování brambor na pozemku CA a také přispěla znalostmi při hodnocení stolní hodnoty brambor.

O sadbu, pěstování a následnou sklizeň se postarali sami klienti STD. Na oslavu úspěšné sklizně byl uspořádán 2. ročník ochutnávky brambor v CA, které se s nadšením zúčastnili žáci, uživatelé sociálních služeb i zaměstnanci CA. O přestávce mezi výukou se brambory vařené ve slupce podávaly společně se sýrem, máslem a solí a poté probíhalo hlasování o odrůdě, která nejvíce chutná. Výsledky se pečlivě zaznamenaly do velké, uživateli STD připravené tabulky. Během ochutnávky se demonstrovaly hlízy odrůd brambor, které se vypěstovaly jak ve volné půdě, tak v zapuštěných nádobách a diskutovalo se o jejich vlastnostech, jako je tvar, barva slupky a dužniny.

Letos zvítězila v soutěži chutí odrůda Bella (červená slupka, varný typ A/B), druhá byla odrůda Adéla (žlutá slupka, A/B) těsně následovaná odrůdou Keřkovské rohlíčky. Ty zklamaly velikostí, ale chuťově byly na výši. Odrůda Valfi zase překvapila přítomné fialovou barvou slupky a dužniny. Odrůda Agrie (varný typ B) byla v chuťovém subjektivním hodnocení na čtvrtém místě (loni byla 2.), ale co se týče kvantity, byly jasnou jedničkou.

Série fotografií dokumentuje celoroční společnou aktivitu, která všem zapojeným, včetně vědeckých pracovníků, přinesla radost a poznání.

 

 
Zpět

 

KONTAKT

Biologické centrum AV ČR, v.v.i.
Ústav půdní biologie a biogeochemie
Na Sádkách 702/7
370 05 České Budějovice

NAJÍT PRACOVNÍKA